ZASEDÁNÍ ČLENŮ DIG OK SEKCE VE STROJETICÍCH 

8.září 2007 

PŘÍTOMNI: OK1AKU OK1AMU OK1AR OK1ARO OK1AW OK1BZ OK1FED OK1JIM OK1KI OK1KZ OK1MQY OK1RV OK1VSL OK5AR OK7AR
Host: OK3SL
Později přítomní DIG:
OK1MTN, DF2UN


Vážení členové DIG, milý hosté,
vítám vás tímto na našem dnešním zasedání, které probíhá již po čtvrté zde ve Strojeticích.

    Mám vyřídit pozdravy všem zúčastněným na zasedání od Bédi, OK1DOZ, Jirky, OK1WU, který je na dovolené, Honzy, OK1MNV, od Petra, ex OK1FKV, Tomáše, OK1XTN a Pepíka OK1SRD.

    Co se týče programu našeho zasedání, tak ten letos nebude tak bohatý, Důležité spíš je, to že se po roce opět vidíme. Bohužel v této souvislosti zde musím ještě jednou přednést onu smutnou zprávu, která nás zastihla před několika dny, že nás dne 12.srpna, čili před necelým měsícem, opustil Jirka, OK2PJD, DIG 4877. Jirka kromě toho, že byl aktivní na pásmech a sám vydával i některé diplomy, býval i pravidelným účastníkem našeho zasedání zde ve Strojeticích.

    --------------------------------------

    K činnosti DIG a naší sekce. Jak již jsem konstatoval předloni, počet členů naší sekce již překročil stovku. Po předloňském upozornění Eberhardem, že někteří naši členové nemají zajištěnou QSL službu a že na některé již jsou stížnosti, jsem udělal průzkum. QSL lístky se mi vrátily jako nedoručitelné od následujících stanic: OK1AW, OK1AYC, OK1FJS, OK1FKV, OK1FV, OK1FO, OK1MD, OK1MTN, OK2BCH, OK2BKH, OK2BMS, OK2BQB, OK2BWT, OK2BXR, OK2FD, OK2PFN,a OK2YL. Čili 17 členů nemá minimálně zajištěnou QSL službu. Dále jsem se tím nezabýval a Eberhard už se také neozval, takže prozatím i tyto stanice zůstaly našimi členy, i když by členy, pro nesplnění jednoho ze základních bodů DIG stanov, již být neměly. Ale pokud by mi přišlo od Eberharda ještě jedno upozornění, resp. stížnost, budu nucen mu tuto skutečnost oznámit a jejich členství bude zrušeno. Nedělal bych to ale šmahem u všech. Vím třeba, že OK1FKV nemá již, z důvodu stáří, koncesi. Koncesi má, ale jak od něho vím, zřejmě již vysílat nebude, Miloš, OK2BMS. Takže na tyto ani žádná stížnost nehrozí a byl bych pro, je nechat dále členy. Nakonec, oba dva, pokud ještě mohli, DIG důstojně reprezentovali. Platná povolení rovněž nemají a slyšet nejsou OK2BCH, OKBKH a OK2BQB. Čili bych byl také pro je tam zatím nechat a současně nějakým způsobem zjistit, zda třeba již nezemřeli a nějak se k nám tato informace nedostala. Na druhé straně, např. u OK2FD bych se ani nerozmýšlel, neboť ten vysílá o sto šest a navíc, podle ČTÚ, nemá ani platné povolení. DIG akcí se nikdy neúčastnil, členem se stal zřejmě jen proto že "to bylo in" a podobně bych členství v DIG hodnotil i u OK1FO a OK1MD. Nové členy jsme v uplynulém roce získali 4. Bohouše, OK1ARO, DIG 6130, Jardu, OK1JIM, DIG 6133, Zdeňka, OK2BBD, DIG 6161 a Oldu, OK2-15823, DIG 6146. U Oldy, OK2-15823, ale není slovo získali ten správný výraz, neboť Olda Zukal z Brna si o členství požádal sám, čili sám si zajistil všechny potřebné diplomy, sám si zjistil podrobnosti a sám si členství vyřídil. Takže opravdu zapracoval, aby se členem stal. Nyní je posluchač, přebývá v nějakém domově důchodců, ale od roku 1965 byl činný jako OK1AQY, později OK2AQY, od r.1992 je z věkových a zdravotních důvodů činný jako posluchač.

    Chci poděkovat všem, kdož jste aktivní v DIG závodech a obzvlášť Béďovi, OK1DOZ, který ve velké míře aktivuje OL5DIG na 50 MHz a hlavně digitálních provozech. Mám zde v laptopu obrázky hezkých diplomů pro OL5DIG, na kterých zapracoval jenom on. Pokud byste měli někdo chuť občas provětrat OL5DIG, stačí mi dát vědět. Každou tuto aktivitu přivítám, protože se potřebujeme jednak zbavit starých QSL OL5DIG, jednak by bylo dobré, kdyby byla OL5DIG slyšet i mimo DIG rundy, kdy ji provětrávám já.

    Pepovi, OK1SRD děkuji za perfektní vedení a úpravu WEB stránek OL5DIG a Jirkovi, OK1AMU za pravidelnou propagaci DIG v časopise Radioamatér. K tomu bych měl pouze jednu malou připomínku, že by to chtělo zaměřit hlavně na aktuální dění a ostatní věci nechat na "mrtvou sezónu" čili např. na dobu prázdnin. Tím aktuálním mám na mysli publikování termínů a výsledků DIG závodů, termínů DIG rund řízených OL5DIG, termínů a informací o setkání.

    Letošního DIG setkání v DL se zúčastnili Zdeněk,OK1AR, Marie,OK5AR, Zdena, OK6AR, se svým přítelem , Alena, OK7AR se svým přítelem, synem Míšou a dcerou Kačkou, Jirka, OK1AMU a Pepa, OK1SRD. Díky Rolfovi, DL1EAG, jsme ubytování v kempu v Hattenu měli zdarma a tak náklady na letošní setkání byly minimální. Hlavní podíl měla cena benzínu. Jídlo a pojízdnou hospodu, včetně pípy jsme si vezli svoje. Kromě vlastního setkání s přáteli jsme v rámci setkání měli možnost navštívit Bremerhaven a kromě plavby po Severním Moři se podívat do ponorky Wehrmachtu, která po vylovení a opravě slouží nyní coby muzeum. Mimo to jsme navštívili i zvláštní stanici DA0UBOOT, umístěnou na lodi vedle této ponorky. Počasí bylo fantastické a velice příjemná byla oslava narozenin Aleny, OK7AR, přímo na slavnostním večeru DIG. Komu se to stane, aby oslavil své narozeniny s kapelou a v kruhu 120 přátel. Bohužel, zpáteční cesta byla poznamenána problémy s vadným alternátorem Felicie OK1AR. To sebou přineslo i to, že se chvátalo dojet za světla co nejdále a já jsem si, v nemalé rychlosti, s Felicií a obytným přívěsem nechtěně zatancoval na německé dálnici. Moc nechybělo abych již tady s Marií mezi vámi neseděl. Následný průjezd Krušných Hor, v jednu hodinu po půlnoci, na parkovací světla, byl horor sám o sobě. Fotografie ze setkání najdete jak na stránkách OL5DIG, tak DIG stránkách v DL.

    Příští rok se nekoná mezinárodní DIG setkání, ale myslím že ho plně nahradí setkání DSW, které bude organizovat Traudel, DL1SYL, v Plau am See a na které se tak jako tak chystá řada členů DIG. Jak to vypadá, pojede tam od nás minimálně stejná sestava, jako byla letos v Hattenu. A protože je to setkání DSW, chystají se OK1AMU i OK1AR při té příležitosti převzít všechny možné trofeje, které DSW klub vydává. A že jsou to trofeje velmi pěkné může potvrdit např. Harry, OK1MQY nebo Pepa, OK1FED, kteří mají jednu nebo více z nich již doma.

    Protože nepřišla žádná připomínka, nebo návrh na změnu ve výboru, bude výbor DIG OK sekce pracovat i nadále ve stejném složení. Čili předseda Zdeněk, OK1AR, místopředseda Jirka, OK1AMU a diplomový manažer Harry, OK1MQY. Bohužel se nám již několik let nedaří obsadit funkci pokladníka, takže finanční prostředky naší sekce má zatím u sebe Harry, OK1MQY. Pokud má Harry zpracován nějaký přehled, jak to vypadá s financemi a vydanými diplomy, může navázat na moji zprávu.

    K DIG akcím, které nás čekají do konce roku:

    Za měsíc, 3. a 4.října se konají jednohodinové DIG Geburtstagscontesty, CW a SSB v pásmu 80. metrů.

    OL5DIG bude řídít evropské DIG rundy ve dnech 8.listopadu a 20.prosince.

    Řadu DIG stanic můžete udělat v Holzhammercontestu, dopoledne, ve čtvrtek 1.listopadu na 3,5 a posléze případně i na 144 MHz. Holzhammer je DOK G22 v SRN, čili DOK který mají např. DH1PAL, DF3TE a hejno dalších DIG. A všichni kdo se závodu účastní jsou převážně členy DIG. Dělávám tam tak 120 spojení. Podmínky vám na požádání mohu ťuknout po internetu.

    Počítal jsem s tím, že dnes budu předávat řadu diplomů, plaket a pohárů. Přestože jsem Eberhardovi, DJ8OT psal okamžitě po loňském zasedání sekce, aby vše připravil do Hattenu, neměl ssebou nic. V Hattenu mi slíbil, že to vyřídí během prázdnin a pošle prostřednictvím Pepíka, DF2UN, tak abychom to zde dnes měli. Ale místo toho přišel dopis, který vám zde přečtu: .................

    Takže doufám, že se během času přeci jen dočkáme a budu moct převzít a předat:
   
Plaketu OK1AR 1.OK Fruehjahrs CW 2006
Plaketu OK1AR 1.OK Fruehjahrs SSB 2006
PohárOK1DOZ 1.místo DIG Party 432 MHz 2006
Plaketu OK1AR 1.OK DIG Party KW-SSB 2006
Plaketu OK1AR 1.OK DIG Party KW-CW 2006
Plaketu OK1AR 1.OK DIG Party 144 MHz 2006
Plaketu OK7AR 1.XYL DIG Party 144 MHz 2006
PohárOK2ZC 1.místo Geburtstags CW 2006
PohárOK1AR 1.místo Geburtstags SSB 2006
Plaketu OK1AR 1.OK DIG Party SSB 2007
Plaketu OK1AR 1.OK DIG Party CW 2007
PohárOK1AR 1.místo DIG Party 144 MHz 2007
Plaketu OK7AR 1.YL DIG Party 144 MHz 2007
Plaketu OK1DOZ 1.OK DIG Party 432 MHz 2007
PohárOK1AR 1.místo Fruehjahrs CW 2007
PohárOK1AR 1.místo Fruehjahrs SSB 2007
Plaketu OK5AR 1.XYL Fruehjahrs SSB 2007

Mimo to by přese mne a DF2UN měl přijít i pohár OM2VL 1.místo Fruehjahrs CW 2005

    Zde přítomný Lubo, OK1-35872 (též OK3SL), se rovněž dobře umisťuje. Byl například letos celkově první v KV CW DIG party a 1.OK v KV SSB DIG party. Bohužel počet posluchačských deníků není tak vysoký, aby Lubo získal za tato umístění pohár, nebo plaketu. Vzhledem k tomu, že se Lubo si nedávno pořídil koncesi a řeší nyní problémy s anténou, věřím že i brzy zažádá o členství v DIG a přibyde nám tak jeden vysoce aktivní člen.

    To by tak bylo vše z mé strany. Ještě než otevřu diskusi, chtěl bych vás požádat, abyste se nerozcházeli, neboť uděláme jedno společné foto. Jednak pro WEB stránky OL5DIG, jednak pro nové QSL OL5DIG. Snad se mi podaří opět s Pavlem, OK1DRQ, domluvit podobně rozumnou cenu jako předloni. Prozatím nám Pavel vždy vyšel vstříc a ušetřil nám tak nemalé peníze. Bohužel, loňská fotka byla k nepotřebě, protože jsme si stoupli nějak blbě, takže přes obličeje byly stíny. Já rozumím kameře, nikoli foťáku, takže prosím toho, kdo bude fotit, ať si naorganizuje lidi tak, abychom tam byli kloudně a ne jako loňská stínohra.

    Ještě bych dal slovo dalším členům výboru,

    Harry, OK1MQY, - seznámil se stavem ve vydávání diplomů a stavem financí. Poplatek za diplom tak tak kryje poštovné do zahraničí, s náklady na posílání do OK je to již skoro podobné.

    Jirka, OK1AMU, - po prvotních potížích a nedorozumění s redakcí radioamatéra teď berou příspěvky bez problému. K připomínce OK1AR, že by bylo třeba se více zaměřit na publikování aktuálních věcí, termínů a výsledků závodů, DIG rund a zasedání sdělil Jirka, že Radioamatér prý o tyto věci nestojí, že chtějí věci dlouhodobého charakteru. Navíc i články jsou silně kráceny, takže mnohdy se ztrácí i jejich smysl a podstata.

    Zdeněk, OK1AR, - Tak v tom případě je nám takový časopis skoro na dvě věci. Přeložené technické články si může každý sám najít na internetu, nebo koupit v knížkách. Časopis je snad následovníkem radioamatérského zpravodaje a zpravodaj by měl hlavně informovat o momentálním dění. Pro technické články dlouhodobého charakteru jsou snad určeny knihy. Pokud je to tak, divím se proč časopis vychází každé dva měsíce. Stačil by jeden tlustý, jednou za rok. Škoda, že dnes není na setkání přítomen Jirka, OK1AOZ, požádal bych ho o vyjádření.

    Nyní otevírám diskusi

    Pavel, OK1AW - domluvil jsem se s Bédou, že budu činný na PSK pod OL5DIG na pásmech pro které on nemá kvalitní antény. Odsouhlaseno - Pavlovi povolen provoz s díky předem za aktivizaci OL5DIG.

    Díky za účast na našem dnešním zasedání a přeju vám příjemnou zábavu na setkání s dalšími amatéry v těchto prostorách. (Dalšího setkání se zúčastnilo cca 80 radioamatérů a rodinných příslušníků. Mnoho jich nepřijelo pro nepříznivé počasí) Fotografie budou tak asi za 10 dní na stránkách OL5DIG. Mimo to budou na stránkách i obrázky pro OL5DIG získaných diplomů a trofejí.