wpe1.jpg


HAMRADIO, Friedrichshafen 2014

I když jsme vloni pravili, že to bylo poslední HAMRADIO, kterého jsme se zúčastnili, jeli jsme letos opět. DSW setkání, o němž jsme na letošek uvažovali, padlo do 1. máje a Maruš na svátky dovolenou nedostala. Nakonec jsme ani účasti ve Friedrichshafenu nelitovali.

Setkání s mnoha známými a poznání nových tváří starých přátel z pásem. K příjemném setkáním patřilo to s manželským párem na stánku Maďarského radioklubu. HA5LC a HA5BA. Klára, HA5BA je aktivní DIG a tak jsem na ně narukoval se dvěmi zakoupenými Baofengy a udělali jsme spojení na dvoumeru. Klára slíbila, že QSL pošle, i když už mi drahnou řadu let dluží QSL za 3 telegrafní spojení… Mluví částečně slovensky, dobře německy, takže i náš pokec tomu délkou odpovídal. Delší dobu jsme strávili také na stánku Italů, kteří kromě primového sýru nabízeli i velmi dobré víno. Několikrát jsme procourali hlavní halu, sem tam jsem něco ponakoupil, i z toho, co jsem z domova neměl napsané. Do haly s podobnými verglemi jako jsou k vidění na parkovišti v Holicích jsme zašli asi na 10. minut. Nemělo to cenu. Jen jsem pravil Maruš, že to na mně dělá dojem, že mi někdo vybrakoval stodolu, otřel z toho prach a navezl sem… Udivila mne cena vysilače SL10, 420 Euro. Zda prodal, nevím.

Občas jsme zašli za kluky na stánek ČRK, jednak odpočinout, jednak potkat se tam s dalšími příchozími z řad OK a OM. A v neposlední řadě se tam drobet občerstvit.

Podstaně delší dobu jsme trávili na stánku DIG. Jednak jsme tam hned probrali možnost DIG setkání 2015 u Erlangenu, severně od Norimberku, což by od nás nebylo tak daleku. Cca 230 km z Podbořan. A hlavně případné DIG setkání 2017, opět v Podbořanech. Pro OK jsem dovezl poháry a plakety za vyhrané závody v roce 2013. Předání bude možné buď na setkání v Holicích, nebo ve Strojeticích, případně je po domluvě mohu poslat po Pepíkovi, OK1ES k odebrání na ČRK.

Jako jediný držitel velkého dřevěného kladiva v OK jsem se zúčastnil i předání dalšího kladiva za letošní rok. Jeho šťastnou majitelkou se stala DF6QP.

V závěrečných hodinách Hamradia byl stánek DIG nejobleženějším stánkem v celé hale. Tak jako vždy, ve 14. hodin v neděli, se zde sešli i DIG členové, kteří předtím měli službu na stáncích firem a radioklubů. Naražen soudek /nebo soudky/ piva a chleba s dobrým domácím škvarkovým sádlem, které každoročně dováží Ulla, DF6QP. Něco z toho je vidět na posledních fotografiích.

Celé setkání provázelo dost vrtkavé počasí, od sluníčka až po průtrž mračen se silným větrem.

V téměř neustálém dešti jsme také absolvovali cestu zpět. Bohužel u výjezdu z dálnice na Cheb jsem díky objíždce zašachoval ják já, tak GPS, která nemá aktuální mapy. Takže jsme najednou opět směřovali po dálnici na jih, na Regensburg.. 42 km na další sjezd a pak opět 42 km zpět.

Negativní poznatek z letoška. Vše je jen biznis, vše je jen o prachách. Protože vzdálenost z kempu do hal je dost velká, pendlovaly v minulých létech po dobu setkání bezplatně taxíky převážející účastníky. I když vstupné i ubytování v kempu podražilo, letos již nejezdily…

A tak i staří lidé na francouzkých holích, cca 1200 metrů… nebo zaplať a přijeď si autem na parkoviště u haly. A druhé zklamání. Internet. Také do loňského roku po dobu setkání zdarma. Letos – dal se nakonektovat HAMNET, ale úvodní stránka se hned ptala zda budete platit kartou, nebo bankovním převodem a bez zaplacení jste se dál nedostali. Přitom se až do čtvrtka, do zahájení setkání přes HAMNET dalo na internet dostat bezplatně. Zdálo se být letos více lidí. Alepoň po našem dojezdu, již 2 dny před zahájením setkání byl již „lepší“ první kempinkplac, kde jsme vždy stávali, obsazen. Proto jsme pokračovali dozadu, kde pak stála i většina účastníků z OK. Oproti dobře vybavenému, zděnému sociálnímu zařízení u prvního kempinkplacu, vzadu hrůza. Na cca 500 lidí na place, v buňkách podobným kamionovám návěsům, kromě pisoárů 3 kabinky pánských záchodů, po ránu dvacetimetrová fronta. 4 sprchové kabinky, pouze s igelitovým závěsem, hadry a boty si člověk musel nechat na chodbičce, kde mu po nich šlapali ostatní. V umyvadlech a na venkovní umyvárně nádobí tekla pouze studená voda, zda byla aspoň ve sprchách teplá, toť otázka.

Zdeněk, OK1AR

 

 

Fotografie jsou ke stažení na http://uloz.to/xoDZK6t7/ham-radio-2014-zip

 

Valid HTML 4.01 Transitional