Jiří Kubovec, OK1AMU, ok1amu@seznam.cz

wpe1.jpg


DIG-SSB-PARTY – 2008, aneb postřehy ne moc úspěšného účastníka

První díl série DIG-Party máme za sebou ! Podmínky nic moc, ale s touto skutečností jsme se již dávno smířili a bude to ještě nějaký měsíc trvat, než se naše tváře opět rozzáří. Již před závodem bylo jasné, že v ssb-části neuslyšíme prominenty a skalní telegrafisty, třeba G3TXF, který si vyjel na víkend na cw-část BERU-contestu (QSO pouze se zeměmi Britského společenství národů mezi sebou) zprvu jako VP5/G3TXF a v závodě jako VQ5XF a manželskou dvojicí DL3KWF+DL3KWR, která podniká svůj každoroční výjezd na CT3. Poslouchat Nigela stojí opravdu zato, jde vždy o ukázku špičkového provozu ve svižném stylu. Po 60 minutách volání jsem se v pátek (7.3.2008) dočkal. Hardyho a Rossel jsem lákal e-mailem k účasti v dig-ssb-party již před rokem. Samozřejmě neúspěšně!

Ale je sobota po poledni a DIG PARTY začíná. První dojem – opravdu nic moc ! Čest zachraňují, ostatně jako vždy DIG z Ruska a Ukrajiny, bohužel oproti jiným létům se ty UR stanice dosti vytratily. Pohledem do členské listiny zjistíme, že JA-DIG jsou tam mračna, výsledek v party je skoro 0. Dtto stanice BV, kde by se snad z 20-ti členů alespoň jeden mohl zúčastnit. Takto nezbývá nic jiného než se dívat po násobičích – dalších zemích DXCC, i když nejde o členy. Tak jako vždy i rarita: DIG 2786 EA7TV jede z majáku na ostrově Tabarca (EA5/EA7TV) a zřejmě neví, že nějaká DIG PARTY je. Ještě štěstí, že se zajímám o stanice pracující z majáků a tak ho dělám. Ve vzduchu je i speciální stanice na počest Jurije Gagarina RK1G. K večeru se objevují 2 členové z USA : K2VV a K2SHZ, toho třetího obvyklého účastníka NP3D jsem letos neslyšel. Škoda, posílají solidně QSL. I když to nebylo daleko, měl jsem radost z nového člena 4Z4BS z Tel Avivu. No a pak i první OK na 14 Mhz – Luděk OK1VSL ! Osobně si myslím, když jsem ho po oba dva dny poslouchal, že jde o vítěze v OK a adepta na velice dobré celkové umístění v celém závodě, kde však favorizuji Olivera DL2ARD a UR5EAW. Uvidíme ! Na chvilku k rigu ve své finské dáče si odskočil i prezident ruské odbočky DIG – OH5ZZ, ale opravdu jen na chvilku. Tak tedy v pátek odpoledne pouze na 14 Mhz. S lítostí konstatuji absenci Vlastíka OK1HC.

V neděli mi každoročně vadí VRK závod, jehož účastníci zabírají DIG prostor 3,7-3,75 MHz. Dost DIG se tísní na maličkém kousku od 3,630-3,650 Mhz. A OK1 VSL to tam parádně „sype“. Leč díky VRK jsem udělal DIG 6161, OK2BBD, kterého jsem snad o to QSO skoro „znásilnil“. Bez násilí a s úsměvem to šlo s OK1MNV, kterému tímto děkuji, že si na mne v e VRK závodě udělal čas. Účast by byla v neděli skoro potěšitelná, leč oproti jiným létům jsem z klubových DIG stanic udělal pouze HA1DIG a DL0DIG. Ve druhém případě to bylo velice potěšitelné, protože u rigu byl Werner,DH1PAL s Elfi, DF3TE. Za 1 minutu 3 DIG – to je potěšitelné.

Po závodě jsem dostal info od Zdeňka OK1AR, který to nevydržel a instaloval opravdu provizórium 4 m zvonkového drátu do toho 100 W s výsledkem 15 QSO na 80 metrech a 3 QSO na 40 metrech. Svou troškou do mlýna přispěla i Alena, OK7AR, která však musela brzy QRT. Ti, kteří to znají ze setkání ve Strojeticích, ví, že jde o výbornou kuchařku v hospůdce „ U Toma“ ( a Jerryho). Jindy pravidelný vítěz v OK a velice často i v celém závodě, tedy OK1AR zažil „Emmu“ s těmi nejhoršími následky, někoilikaměsíční tvrdá práce na anténním systému přišla v pár minutách vniveč! Odnesl to i rotátor v ceně skoro 600 €. Nezbývá než Zdeňkovi popřát, aby ta obrovská práce přinesla výsledku již ve 2.dubnovém víkendu.

Velice milým překvapením nedělního dopoledne byli DIG z Rumunska a Itálie, jmenovitě YO2RR,YO6QT a I2CZQ, z Kosova byl QRV YU8KN.

Pokud jde OK stanice, tak na 14 Mhz jsem slyšel OK1AYD, ale nedovolal jsem se. Celý závod jsem jel pouze tak, že jsem stanice volal, pouze v jedné osvícené chvilce na mé CQ odpověděl DIG 6181 OK1ZHV. Tímto se tedy omlouvám zbytku účastníků z OK, které jsem nezaslechnul, ke své chybě. Přes velmi mizerný výsledek v závodě (53.505 bodů jsem nikdy neměl-hi), jsem rád za cca 30 nových členů, kteří, pokud mi pošlou QSL, významně pomohou mému manku, které mi zbývá do počtu 2000 cfm DIG. Zde je třeba zmínit se o bývalém předsedovi DIG, kterým byl Hans-Petr, DL9XW, DIG 009. Starý pán, dle slov OK1AR je zřejmě jediným z DIG, který má potvrzeno více členů než Zdeněk. Zřejmě jsem ho v neděli slyšel v unikátním jediném QSO s 9A4W, kterého nepochybně zavolal, jako svůj další úlovek do své DIG rozsáhlé kolekce.

Účastníci SSB-DIG-PARTY měli možnost udělat QSO s několika vynikajícími osobnostmi. V logu vidím DL9GFB- Franz, účastník super expedic na Andamany a Lakshadwep Isl., DL3YA Gun-nositel DIG 1000 TROPHY, Oliver DL2ARD, kterého brzy uslyšíte s dalšími 5-ti DIG z expedice do 5T-Mauretánie. Milým překvapením byla účast značného počtu nových členů, namátkou: OK1ZHV, RZ1OK, DK2AJ, 9A4W a DO1CDE.

No a to vše je to spávné chilli koření, proč se DIG PARTY zúčastnit.

 

Valid HTML 4.01 Transitional