Jiří Kubovec, OK1AMU, ok1amu@seznam.cz

wpe1.jpg
DIG 516 – G3TXF

O tomto vyjímečném hamovi již bylo několik zmínek v předchozích článcích, leč domnívám se, že jeho obrovská práce v našem hobby si zaslouží více řádků.

Jmenuje se Nigel Cawthorne a bydlí v městečku Weybridge, které se nachází v hrabství Surrey. Radioamatérem se stal v roce 1960, kdy působil jako SWL G-10130. Vojenskou službu prodělal ve vyhlášené COMMANDING BEAUMONT COLLEGE ve Windsoru, poblíž Londýna.Byl zařazen u spojovacího vojska. Zde se nepochybně zdokonalil v cw a do civilu přešel jako špičkový telegrafista. A ona CW se mu stala láskou v jeho další životní pouti. Koncesi má od února 1965, kdy se zrodila již dlouhou dobu světově uznávaná značka G3TXF. Nigel není totiž špičkový QSL manažér, ale TOP-operátor, který se doposud zúčastnil množství závodů a expedic. Protože si vede precizní evidenci, do konce roku 2006 měl na svém kontě cca 430.500 QSO, z toho 52% z domácího QTH, zbytek z expedic a portable QTH. Nejplodnější byl pro něj rok 2000, kdy uskutečnil 37.500 QSO. Když vyráží do světa, je to obyčejně s jeho největším kamarádem, kterým je Roger G3SXW, tato sehraná „dvojčata“ vždy při svých expedicích předvádějí excelentní koncert. Po Velké Británii s nimi vyráží i Ian G3WVG. Mládenci navštívili zatím 196 zemí a ze 65 zemí mimo Velkou Británii byli QRV !!!

Jeho ham-shack je vybaven FT 1000M s koncovým stupněm Quadra VL-1000, anténní farma čítá: 3-pásmový beam ve výšce 18m, D3W rotary dipol(20m vysoko),40m rotary dipol na 7MHz(v téže výšce), 80m dipol ve výšce 17m a má i dipol na 160m, z domova na tomto pásmu moc nejezdí, kvůli rušení TV,PC a jak udává etc,etc-hi. Skvěle je vybaveno jeho portable QTH v hrabství Devon , položeno těsně u moře jemuž vévodí mohutný anténní systém zahrnující všechna KV-pásma a samostatnou kapitolou Inv-vee s beverage směřujícími k moři. V roce 2006 se zúčastnil CQ-WW-CW v kategorii singl 160m. Výsledek: 1588 QSO, z toho 349 W, 29VE (ale také 88 OK a 18 OM stanic).

Tak jako je vybaven jeho ham-shack, stejným velkorysým způsobem přistoupil ke zbudování (jak to pojmenoval) svého QSL-úřadu, na zahradě si zbudoval bungalow, ve kterém je 15 velikých plechových lístkovnic(10 řad+10 sloupců jedna) a aby toho nebylo málo, ulehčil RSGB QSL-službě tím, že vykonává sub-QSL bureau pro G3T.. stanice.

Kdo dočetl až sem, může si říci: hm... v takových podmínkách dělat takové výsledky není žádný kumšt. Ale Nigel sám říká, že na to celé vybavení, včetně portejblu se zmohl až v poslední době Dívám se na QSL G3TXF z roku 1979, kdy uvádí rig home-made + 60 W výkon.

K úplné informaci schází ještě dodat, že Nigel nemá doposud udělánu Severní Koreu, která mu jako jediná chybí do DXCC mix. Pro zajímavost se zmíním jak si stál k 9.9.2007: MIX 336 zemí DXCC, FONE 331, nemá C21 (i když odtud pro celý svět vysílal), FO/a ,FR/g, FT/w, KH7-Kure, P5, 4W CW 335, nemá P5 a FT/w-Crozet Island.

Co dodat na konec tohoto povídání: jde o mimořádnou a světově uznávanou celebritu v našem hobby. Právě pro tyto své celoživotní výsledky byl uveden v tomto roce do síně slávy. Jeho práce jako QSL manažéra nemá obdoby! Za svou osobu mohu řici, že je pro mne čest sdílet členství v DIG s tímto mimořádným člověkem.

Pokud bych mohl mávnout čarovným proutkem, přál bych si, aby ten Kim Čong Il, sídlící ve městě PJONG JANG konečně dostal rozum a nepustil jakoukoli radioamatérskou expedici pouze na pár hodin, ale třeba na měsíc, (on by si Martti OH2BH zcela určitě čas udělal). A samozřejmě Nigel by to kýžené QSO konečně měl, včetně QSL.

Plno OM,s těch 337 zemí potvrzeno má, kdežto Nigel G3TXF měl opět tu smůlu, že v době aktivace P5 byl na svých expedicích, někde ve světě. I to je daň našemu hobby. Všem, kteří to doposud neučinili vřele doporučuji, aby navštívili domovskou stránku Nigela. Až zadáte www.G3TXF.com, uvidíte množství fotografií z cest i po GB, perfektně vedené statistiky o expedicích a zadáte-li svou call, dozvíte se, jakým způsobem vám (pokud jste s ním měli QSO) poslal QSL, ať z expedice, či z domova. Já tuto stránku mám v PC mezi oblíbenými a každý den sleduji, zda G3TXF někam nevyráží....

 

Valid HTML 4.01 Transitional