Jiří Kubovec, OK1AMU, ok1amu@seznam.cz

wpe1.jpg
Evropští „trpaslíci“ - aneb vítaný skalp při lovu diplomů.

Užití slova „trpaslík“ není myšleno pejorativně, pouze jsem chtěl vyjádřit rozdíl mezi rozlohou států a státečků ve světadílu, který obýváme. A že jich máme! Je to vítané nejen v práci pro diplomy typu DXCC, ale zejména tehdy, když pracujeme na diplomech evropských. Chtěl bych se zmínit o 2 diplomech, které jsou vydávány v DL, přičemž ten první je jedním z oficiálních diplomů DARC - WAE, ten druhý je jeden z řady diplomů DIG, a sice EU-PX-A. Manažery obou jsou členové DIG. Hajo, DJ9MH obhospodařuje a kontroluje žádosti o WAE, Alfons, DJ8VC je jedním z řady manažerů DIG. Oba dělají svou práci výtečně a spolehlivě. Pouze můj subjektivní dojem z nové grafické úpravy WAE není dobrý, diplom se mi zdá po inovaci nevýrazný a bez tvůrčího nápadu. Ale to nic nemění na jeho ceně pro radioamatéra, který jej získá. Seznam zemí pro WAE je trochu obšírnější, než pro účely DXCC. Čítá v době psaní těchto řádek celkem 73 zemí a vlivem atomizace některých států (třeba bývalé YU)může být velice brzy rozšířen, o čemž se zmíním na konci těchto úvah. v počtu přidružených zemí vede G(9), nejstudenější je entita LA(4) a pravděpodobně nejteplejší SV (4). Samozřejmě lze mít i dílčí výhrady (tak jako v DXCC) k tomu, co je myšleno zemí pro WAE, leč pokud o tento diplom stojíme, nezbývá nám, než respektovat pravidla vydavatele.

Začnu u sousedů v vRakousku. Protože ve Vídni sídlí Centrum pro jadernou energii, vysílá odtud sporadicky velice žádaná stanice 4U1VIC, aktivovaná hlavně při WAE kontestech. Bohužel boss Jun Tanaka,JH4RHF a OE1ZKC je velmi aktivní při svých celosvětových expedicích a na zajištění alespoň občasné aktivity stanice čas nemá (a to máme Vídeň za rohem-sri).

Pochvalu zaslouží přátelé z Itálie, kteří se zasloužili jak o provoz z území Maltézských rytířů (1A0), tak z HV, odkud tento rok bylo slyšet hned několik stanic. Nutno dodat, že posílají i vzorně QSL.

Normandské souostroví Jersey a Guernsey se stalo místem osídlovaným zejména britskými důchodci (analogicky ve W je to Florida), které sem láká klid, vlídné počasí a zejména velice výhodné daňové předpisy. Radioamatérská aktivita je z dřívějškem nesrovnatelná a to i díky turistům, získat QSL z GJ a GU již nečiní problém.

Martti Laine, OH2BH má zase zásluhu o vznik Market Reefu, což je vlastně jeho dítě, které si na ARRL doslova vydupal. Nutno podotknout, že o svého potomka pečuje starostlivě, třeba tento podzim velkolepou expedicí OJ0B. a nejen těchto pár kamenů s kamennou budovou, ale i ostrov Malyj Vysotskij R1M, pořád světem velice žádaný, i uznání tohoto kusu půdy za zemi DXCC je jeho záslužnou prací.

Norové nám zase nevídaným způsobem zpřístupňují Špicberky.Bohužel nedávná expedice známých cestovatelů Nigela,G3TXF a Rogera,G3SXW – nebyla tak úspěšná, pro naprosto špatné CONDX,vzhledem k minimu sluneční činnosti koncem října a začátku listopadu 2007. JW/B-Medvědí ostrov a JX- Jean Mayen jsou obývány radioamatéry nestabilně a proto jsou o to vzácnější.

Vzácná již není Andorra C3, radioamatéry dost osídlená, leč cizinci sem ani nejezdí vysílat, spíše kupovat kvanta laciných cigaret a alkoholu.

Mnišská republika Athos je opravdovou raritou v našem hobby. Mnich Apollo SV2ASP/A způsobí ve dnech, kdy se zjeví v éteru doslova poprask a statečně zdolává obrovský pile up zejména neevropských stanic. Díky sponzorům je obstojně vybaven, leč miluje zejména ssb provoz.

Byť je Turecko lehce dosažitelnou zemí, horší je to z jeho evropskou částí TA1. Proto bylo milým dárkem březnové objevení se české expedice na ostrov Gokceada TC0DX, pod organizačním vedením Pavla,OK1MU. Hoši odvedli vynikající práci – za 106 hodin pobytu celkem 21793 QSO, a to i s přispěním 2 členů DIG, Karla, OK1DG a Standy, OK1AU.

Tím, že nám každý den zasahuje do běžného života politika, lze míti za to, že výčet zemí a zemiček pro WAE diplom nebude zcela určitě konečný. „Díky“ atomizaci Jugoslávie lze očekávat nový státeček jménem Kosovo, odkud vysílat-myšleno radioamatéry - bude nepochybně životu nebezpečné. Finančními a militaristickými injekcemi od islámských fundamentalistů živená Čečna dělá Rusům obrovské starosti. a naopak Rusové asi nebudou nic namítat proti odštěpení proruské Podněsterské republiky od Moldávie. a nesmíme zapomenout (nejde teď o politiku) na OH2BH, jaké možné překvapení dá světu, vždyť těch ruských ostrovů v Severním moři jsou mraky. Martti se přeci nenechá trumfnout JA1BK, který dal radioamatérům KH8S Swain Island. Byť není Kypr v Evropě, ale jen kousíček vedle, nastoluje se další problém. v éteru je velice aktivní Soyer 1B1AB, vysílající z turecké části Nikósie. Tzv. Tureckou kyperskou republiku zatím nikdo ve světě neuznal (krom Turecka), ale kdo ví...Stanice vysílá legálně s povolením tamních úřadů, posílá QSL, má adresu na www.qrz.com a je o ni zájem. z výše uvedených řádků vyplývá, že právě tyto malé státečky, královstvíčka, zemičky jsou v našem hobby tím pravým kořením a buďme rádi, že je máme tak blízko, co má říkat ex OK1AKW, Pepa Klimeš, od roku 1969 VK5QQ, tak ten už to má pěkně daleko. a další a další...

 

Valid HTML 4.01 Transitional

Valid CSS!