Jiří Kubovec, OK1AMU, ok1amu@seznam.cz

wpe1.jpg Lov QSL

Tyto řádky jsou určeny stejně postiženým, jako je pisatel. Úspěšnost či neúspěšnost lovu, respektive návratnost QSL považuji totiž za výsledný efekt naší práce – našeho hobby. Lze závidět našim kolegům, kteří podobné problémy zásadně nemají a jejich prioritou jsou konstrukční a vývojové práce na jejich rigu a anténních systémech. Inu každý jsme jiného založení, ale osobně si myslím, že není nad adrenalin při čekání na vzácnou stanici, pak ji konečně uděláme a pak čekáme, zda nám QSO potvrdí – HW?

Řekl bych, že i jako lovci QSL musíme začít u sebe, tedy zhodnotit své dosavadní QSL a zamyslet se, zda by nemělo dojít k jejich inovaci. Jsem toho názoru, že má QSL m u s í toho druhého upozornit a návazně ho přimět odpovědět. Protože již nežijeme v době, kde sehnat kvalitní tiskárnu, respektive soudruha vedoucího podmazat, aby tam šoupnul lepší papír (třeba „finskou křídu“), máme možnost volby mnoha výrobců jak v tuzemsku, tak zahraničí. První zmíněný je Pavel OK1DRQ z Plzně, člen DIG.Nejen, že se s ním rychle dohodnete, ale stejně rychle budete mít své QSL doma. Tím druhým je Bedřich OK1FXX a jeho tiskárna ELLI, je pravdou, že je dražší, ale proč do toho svého trochu neinvestovat, že?

QSL jsme dostali z tiskárny, jsme z nich buď nadšeni, nebo i zklamáni (čekajíc úplně něco jiného) a máme dilema, zda posílat vše přes QSL službu, či tu a tam i direkt. Samozřejmě, že to záleží i na vašich finančních možnostech, přístupu k směnitelné valutě či IRC. Dříve jsme byli potěšeni, pokud jsme je našli v došlé obálce od protistanice, nyní stačí zajít na poštu a ve „vydřidušské ceně“ á 40 .-Kč za kus je nakoupit. Pozor! Nezapomenout, aby byly orazítkovány. Mé poznatky z České pošty nejsou dobré, většina těch dobrých duší za přepážkou vůbec neví co IRC jsou a řekne NEMÁME! Nenechte se odradit a trpělivě vysvětlujte o co jde!

Osobně z 90% posílám dolarové bankovky.Jednak jsou mnohem levnější, jednak jsou akceptovány drtivou většinou protistanic. Nestyďte se požádat ve směnárně o 10 ks jednodolarovek! Ono je to zpočátku překvapí, ale vím, že mnozí pracovníci jsou rádi, že se „toho šuntu“ zbaví. Je pochopiteelné, že lépe se nakupuje v Praze, kde si ještě můžete volit ten nejlepší kurs! Celkem vždy jsou k dostání v Check Pointu při výstupu z metra stanice Muzeum. Dbejte na vzhled bankovek, nekupujte zmačkané a ušmudlané, špatné světlo padá pak na vás!

K poslání QSL jsou vhodné neprůsvitné obálky(třeba samolepící) a valutu uschováme ještě do přeložené obálky se svou zpáteční adresou. Není vhodné dráždit případné filatelisty krásnými známkami a doporučuji požádat slečnu u přepážky místo známek-použít razítko.Pozor při placení, zaměstnanci České pošty neoplývají zrovna znalostmi zeměpisu a nápis THAILAND či FINLAND jest jim „putna“. Máte šanci se seznámit s krásnou pošťačkou, tím, že jí upozorníte, že se ošidila (spíše ony dámy nechtěně ošidí vás). Posíláte-li QSL exotické stanici, není od věci přiložit hezkou barevnou pohlednici QTH či odjinud.

V rámci přípravy na očekávání toužené QSL není od věci, má-li stanice svou webovou stránku a GUEST PAGE, pošimrat jejich ješitnost a učinit zápis, který vás jistě připomene, až vaše QSL dojde na to správné místo. Rovněž není od věci opatřit si vícejazyčného tlumočníka(nikoli fyzickou osobu,ale v knižní podobě) a „zašmajchlovat“ třeba poděkováním v jeho rodné řeči – pomáhá to! (sie-sie Číňanovi, kasih do YB, šukran do arabských zemí,obrigado do CT-PY)atd,atd. Bezvadná spolupráce je s SWL v zemi, odkud žádám marně QSL (třeba z dávno skončené expedice), DIG 5404 ONL 09496 mi velice pomohl při dolování jedné QSL od ON manažéra.Vše šlo elektronickou poštou, tedy velmi rychle. Tuto formu lze využít i pro upřesnění detailů-co vůbec žádané protistanici poslat. Namátkou – známý cestovatel Vladimír UA4WHX, po skončení své dlouhé africké cesty stál před obrovskou prací – jak uspokojit 350.000 žadatelů. Je pravdou, že již měl zkušennosti z mise po americkém kontinentu a v Oceánii, ale teď to bylo sousto! Ví, že dolary se ze zásilek v UA kradou(a nejen tam) chce IRC, chce pouze 1 symbolický QSL a seznam QSO, za které požadujeme QSL. Nemaje elektronického logu, dělá vše (a ufb) s četou kamarádů ručně! Vzuhledem k tomu, že jsem chtěl poslat seznam QSO i za kamaráda, poslal jsem e-mail zda tolik a tolik IRC postačí. O B R A T E M přišla kladná odpověď – klobouk dolů! Dotyčný, jak víme není jen cestovatel, ale výborný operátor, který ohromně poslouchá a ke svým QSL, vždy ještě přidá nějakou fotografii (a že jich má).

Kdo se věnuje našemu hobby jistě ví, že inflace zasáhla i sem, tedy do mezinárodní výměny QSL lístků. Podíváte-li se na stránky www.qrz.com, zjistíte (bohužel) u některých stanic, že své hobby zaměnily s výdělečnou činností a za svou QSL požadují mnohdy nehoráznou finanční hodnotu. Myslím si, že takové stanice by měly pro nás zůstat tabu. Něco jiného je, jde-li o kamaráda z ostrova, kde se objeví 2x do roka loď z poštou, tam to pochopím. Není mi však po chuti vyhovět choutkám některých „takyamatérů“ ze zemí běžně dosažitelných. Tedy do EU (s výjímkou SM) 1 USD, mimo EU 2 USD (dtto SM), jde o porta odpovídající poštovnému v roce 2007 a je klidně možné, že zejména v zámoří podraží. Pokud jsou tací, kteří uvažují, že 1 USD = cca 21.- Kč a tedy by ho QSO (a atraktivní QSL )včetně poštovného vyšla na tolik a tolik Kč, nebyly tyto řádky určeny jemu. Každé hobby holt něco stojí, ale řekněte: není to fajn posedět u své sbírky QSL, přebírat a vzpomínat....

Protože se obdobnému tématu v minulosti věnovalo více OM,s – nebylo by od věci, aby i další přišli se svou troškou do mlýna. Tak tedy GOOD HUNTING !

 

Valid HTML 4.01 Transitional