Jiří Kubovec, OK1AMU, ok1amu@seznam.cz

wpe1.jpg Expedice a účast DIG členů v nich

Účelem tohoto povídání je seznámit čtenáře s aktivitou DIG členů v zajímavých expedicích z poslední doby a případně upozornit, že pod touto značkou máte (nebo brzy budete mít) nového člena ve své kolekci, kterou možná použijete ve svých žádostech o další DIG diplomy. Předem podotýkám, že jde o můj subjektivní pohled na expedice, o kterých vím a mnozí z vás by jistě našli „ty své“ zase jinde. Chtěl bych upozornit na dění v poslední době a tímto se omlouvám záslužné expediční aktivitě některých OK-DIG členů a mám na mysli třeba Radka OK1FHI, Boba OK2BOB, Martina OK1RR a dalších.

Začnu rekordmanem, jimž je Nigel G3TXF. Nejen, že jde o suprového QSL manažéra, ale i excelentního telegrafistu, který se svým parťákem Rogerem G3SXW brázdí světem a vždy nás mnohokráte v tom či onom kalendářním roku potěší kupou zajímavých zemí. Jeho činnost je perfektně dokumentována na webové stránce www.g3txf.com, kde je přehled všech jeho expedicí, zde si též můžete zjistit, zda vám poslal ten, či onen QSL via bureau, či direkt. Vše doplněno hezkými fotografiemi z exotických zemí, včetně ukázek QSL. Pro doplnění – tento rok začal Nigel v únoru na 3B9, na mezinárodním setkání v Daytonu v USA byl uveden do “Síně slávy“, ve Friedrichshafenu na pravidelném HAMRADIU stačil domluvit spoluúčast na červencové expedici 1A0KM, tedy od Maltézských rytířů, měsíc před tím vysílal z FY, měsíc poté z OY a počátkem srpna ve WAE-CW kontestu využil pozvání z PJ, aby závod odjezdil z jejich perfektně umístěného QTH (těsně u moře, poblíž žádný kopec a obklopen mamutí anténní farmou). Předpokládám, že značka PJ2G bude v uvedeném závodě dosti vysoko. Pokud vyjíždí s Rogerem, jejich aktivita je předem dána tak, že G3TXF obhospodařuje WARC pásma a G3SXW pásma klasická, nikdy ne jinak. Pokud jej požádáte o QSL přes jeho elektronickou adresu, můžete si být jisti, že vám nejen okamžitě potvrdí souhlas, ale do 1 měsíce máte QSL z expedice na QSL službě. Jak to ten sympaťák, věčně se smějící, s prošedivělými vlasy dělá je pro mne záhadou.

V září minulého roku vyjela skupina OK,s vedená Josefem OK1XC do Mongolska, aby umožnila všem zájemcům QSO s atraktivní značkou JT800O0K. A nejen to, svůj cit pro HAM SPIRIT projevili tím, že přivezli mnoha OK,s – QSL od mongolských přátel, na které čekali mnoho let a mnozí již ani nedoufali, že dostanou odpověď. Pánové – nezbývá než před vámi hluboce smeknout!

Karel OK1DG a Standa OK1AU byli účastníky expedice na 2 turecké ostrovy pod značkami YM0DX a TC0DX.Zejména ten druhý je vzácný, protože jej lze započítat jako EU-TA do diplomu WAE. A opět perfektní provoz, perfektní signál, přednost pro OK vše v klidu, bezvadná web stránka, zkrátka pohodlí pro OK, hoši z expedice takové pohodlí neměli. Přesto spokojenost na obou stranách- mni tnx!

Začátkem roku zásluhou Indické radioamatérské organizace byl zorganizován na ostrovech Lakkadivy obrovský hamfest, který neměl za účel pouze klasické setkání, multinárodní seskupení bylo rozvezeno na 3 ostrovy pod značkou VU7RG (ostrov Minicoy-ten 4 měl pro sebe VU-tým). Jedním z účastníků byl i špičkový operátor,člen DIG Franz DL9GFB.Všichni přítomní odvedli úžasnou práci a slovy DX-guru Števa OM3JW se VU7 stala z dříve jedné z nejžádanějších entit, běžnou zemí DXCC, tak jako před rokem obdobné uskupení umožnilo tisícům zájemců spojení se souostrovím Andamany.

2 expediční STAR (v tom dobrém slova smyslu) Baldur DJ6SI a Franz DJ9ZB na přelomu února a března odletěli do Burundi, kde byli aktivní jako 9U0X a 9U0Z.

Skalní telegrafisté, manželé Hardy a Rosel z Greisfwaldu, DL3KWR a DL3KWF tráví každoročně vysílací dovolenou na Madeiře, odkud se přesunují na Maltu. Hardy navíc potěšil zájemce o digi-provozy.To vše od března do května t.r.

Obdobně Mart DL6UAA je na jihovýchodě afrického kontinentu jako doma. Má pevnou značku 3B8MM.

No a letní období to je slast pro zájemce nejen o DIG CEPT AWARD, ale zejména o program IOTA. Těch dobrých duší, které nedbají na remcání XYL (YL?) a sedí ve vedru a svých rigů je opravdu každý rok dost(namátkou několik DIG: YB9/PA0RRS z Bali, OZ/DL2VFR, TK/DL2RMC, C6ARI byli DL2JRM a DL5SE, SD7ME budou v září DG3HWO a DL5ME atd).

Práce výše uvedených OM,s (a nejen těch zde citovaných) naplňuje jeden bod ze Stanov DIG. Tedy vysokou aktivitu všech jeho členů.

 

Valid HTML 4.01 Transitional